Zlatne zubne navlake i kako se koriste danas

Kad razmišljamo o zubima, postoje razne zubne navlake ali moramo priznati da je jedna vrsta stvarno posebna i ističe se od ostalih – a to su zlatne zubne navlake koje su toliki dugi niz godina bile hit i doslovce znak prestiža i pokazatelj dobrostojeće klase.

Kad prvi put upoznate nove ljude, često se nešto posebno ističe. To bi mogla biti njihova frizura ili možda boja očiju. Ili bi to mogla biti neka druga karakteristika: njihov osmijeh. Red biserno bijelih zubića koji sjaje iz nečijih usta sigurno će privući mnoge poglede. Ali što ako taj ispupčeni bijeli zub ima mali dio zlata? Odmah možete vidjeti da osoba ima zlatni zub, ustvari zlatnu krunu. Mnogi vjerojatno ne znaju da su to ustvari zlatne zubne navlake koje su jednostavno napravljene od zlata.

To je intrigantan izgled zasigurno. Nekada nisi bio faca ako nisi imao barem jedan zlatan zub. U današnje vrijeme taj izgled je još uvijek popularan samo kod osoba romske nacionalnosti. Donosimo nekoliko glavnih informacija koje trebate znati kad su zubne navlake od zlata u pitanju. 

Kruna ili kapica koje se službeno zovu zubne navlake su protetski uređaj koji se postavlja preko slomljenog zuba kako bi se ojačao i poboljšao njegov izgled. Dolazi u obliku zuba, tako da je teško utvrditi razliku pod pretpostavkom da je krunica dizajnirana tako da odgovara boji postojećih zuba. Svaka krunica zacementira se na zub za koji je izrađena i drži se na svom mjestu. Može ga ukloniti samo stomatolog.

Razlozi za zubne navlake su mnogobrojni, u nekim je slučajevima kruna potrebna za dobrobit vaših usta. Neki od uobičajenih razloga su sljedeći:

  • Sprječava slabljenje zuba od pucanja ili vraća već slomljenom zubu stabilnost
  • Kao zamjena zuba kad ne ostane dovoljno zuba
  • Da služi kao pokrov za korijenski kanal

Krune, zubne navlake se obično izrađuju od četiri materijala: zlata, legura baznih metala, keramike ili metala spojenih s porculanom. Stomatolog će moći preporučiti vrstu koja bi vama najviše odgovarala i razgovarati sa vama o prednostima i nedostacima svake.